Hírek

Befjeződött a TestŐRmester Projekt Táplálkozási Klub program sorozata.

Befjeződött a TestŐRmester Projekt Táplálkozási Klub program sorozata. 2014-05-19 06:12:00

Az egészséges életmód folytatásának egyik fontos eleme a táplálkozás. A TestŐRmester Projekt keretében 10 alkalomból álló programsorozatot szerveztünk. A foglalkozások tapasztalatairól Herbákné Ilyés Ilona megosztotta velünk a tapasztalatait.

Kellemes órákat töltöttünk együtt az érdeklődő kollégákkal a közös főzések alkalmával.

 

A foglalkozások Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus (könyvei a Klinikán kaphatók)  és Bánfi Ildikó dietetikus az egészséges táplálkozással kapcsolatos előadásaival kezdődtek.

Nagyon sok hasznos információval lettünk gazdagabbak, kérdéseinkre megnyugtató válaszokat kaptunk, kimerítve a téma vitás tételeit.

 

Mottó: korszerű és egészséges táplálkozás!  Elmélet után gyakorlat, főztünk is!!

 

Kiemelte a prevenció fontosságát, lényeges a megelőzés, beláthatjuk, kevésbé fájdalmas, mint a betegség gyógyítása.

 

Szó volt az étrend-kiegészítőkről, amik helyett hasznosabb a természetes anyagok, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása.

 

Hangsúlyozta a víz fontosságát, lényeges a megfelelő folyadékbevitel.

 

Megtudtuk, hogy a nyári kánikulában a legegészségesebb a szervezet számára a zöldséglevek fogyasztása, leginkább pótolja az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat, pl.: paradicsomlé, zöldséglevesek, krémlevesek saját levével vagy joghurttal tumixolva.

 

Rámutatott, mennyire érdemes a boltokban vásárolt termékeken megnézni az összetevőket, a felsorolás ugyanis azzal az anyaggal kezdődik, amiből a legtöbb van jelzett árucikkben (és amikor víz az elsőként megjelölt összetevő, nem érdemes megvenni).

 

Felhívta a figyelmünket, hogy táplálkozástanilag a tej nem tekinthető folyadéknak, ahogyan a burgonya zöldségnek.

 

Egészséges innivaló a préselt gyümölcs, vagyis a lé kinyerése után a pempőt is el kell fogyasztani rövid időn belül vagy belekeverni joghurtba, túróba, de semmiképpen nem szabad kidobni.

 

Rögzítettük, hogy egyszerre 2-3 dl folyadék fogyasztása az egészséges, ha több, terheli a szervezetet.

Gyógyteákat csak akkor igyunk, ha okunk van rá! (Kamilla, csalán, …)

Bármikor lehet inni: csipkebogyó, bodza, borsmenta, hárs, fodormenta, …

A gyógynövényeket erdőben érdemes szedni, nem a forgalmas út mellett.

 

Legegészségesebb a csapvíz! A vízszolgáltató garantálja a csapvíz tisztaságát a bekötőcsőig. Nagy vízátfolyás átmossa a csapot és ha utána engedünk vizet inni, egészséges. (A vízben olyan hígításban vannak a különböző dolgok, hogy nem árt a szervezetnek.)

Hasznos ötlet: pohárban fél órát állni hagyni a vizet ivás előtt.

 

Milyen az egészséges gyümölcs tea? Összeturmixolni a málnát, jégkockatartóba lefagyasztani és fekete teába tenni. Forró nyáron finom és hasznos hűsítő.

 

Szó volt korunk betegségeiről, gyomorfekély, magas vérnyomás, cukorbetegség.

 

Útmutatónak kaptunk egy táblázatot, mely szerint az egészséges ételek összetétele: 55 % szénhidrát, 30 % fehérje, 15 % zsír.

 

Ajánlott, ha az orvos laborérték alapján megállapít valamilyen hiányt, annak pótlása az orvos által meghatározott mértékben történjen.

Fontos az ásványi anyag, vitamin, de a felhalmozódás nem jó, felborítja az egyensúlyt.

 

Beszélgettünk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát befolyásoló tényezőkről.

 

Stressz-kezelés - koleszterin.

 

A diabétesz betegségben szenvedők részére, illetve akinek hajlama van rá, a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében segítség az egészséges táplálkozás:

180 gszénhidrát tartalmú étel:

40 greggeli, 20 g, tízórai, 55 g ebéd, 20 g uzsonna, 45 g vacsora.

A három fő étkezésre rostot is enni kell.

Nem szénhidrát-szegény.

Keményítőben és rostokban gazdag.

 

Kaptunk táblázatot az ajánlott napi energia- és tápanyagbevitelhez , élelmiszer-felhasználási javaslatot egész napos ellátásra.

 Diabetes beteg hibás heti étrendjének kijavításával vizsgáztunk, zártuk a tanfolyamot.                         

 KÖSZÖNJÜK A SZERVEZŐKNEK A LEHETŐSÉGET !!!       Db. 2014. 05. 07.

<< Vissza