Hírek

Kirándulás Herkulesfűrdőre

Kirándulás Herkulesfűrdőre 2016-06-13 12:47:00

A Rend-kivűli Szakosztály tagjai egy csodálatos kiránduláson vettek részt a Bocskai István Bajtársi Egyesület szervezésében.

Debrecenből a Petőfi térről indultunk csütörtökön kora reggel.

A határnál ért az első meglepetés, fokozott ellenőrzést kaptak az autóbuszok, kutyák és segítségével vizsgálták a poggyászokat, robbanószert, kábítószert, személyt kerestek, a műveletet videó felvételen és fényképeken rögzítették.

Ez meghosszabbította a haladásunkat.

Később viszont a látvány és élmény kárpótolt e kellemetlenségért.

Máriaradna, Marosillye, Déva vára, Vajdahunyad vára volt ütemezve erre a napra.

Miután Nagyszalontán Arany János szülőhelyén megálltunk, utána változtatni kellett az útvonalon egy útlezárás miatt, akkora kocsisor torlódott össze, így Déva vára megtekintését a hazautazás napjára halasztottuk. Vajdahunyad várához érdemes volt elutazni, a helyi idegenvezetőtől sok érdekes információt, hangulatos kalauzolást kaptunk. Amikor megérkeztünk Herkulesfürdőbe, megkaptuk a szobáink kulcsát, bepakoltuk a csomagjainkat és indultunk vacsorázni.

Reggelente bőséges reggelit kaptunk, esténként finom vacsorával vártak vendéglátóink, a csorba leves több változatát megkóstoltuk.

Pénteken gyönyörködtünk a Bigar vízesésben, megnéztük a Vízimalmok völgyét. Szerencsénkre üzem közben láthattunk működő vízimalmot.

Este élőzenés táncest során vigadott a csoport vacsora után.

Esténként a szálloda tömény meleg gyógyvízzel teli gyógymedencéjében és hígított gyógyvizes úszó medencéjében zártuk a napot.

Szombaton következett a Vaskapui vízi erőmű, ahol nem lehetett fotózni, de ezt bepótoltuk utána a Dunán hajózva a Kiskazán és Nagykazán szoros érintésével. Pompás vízparti tájakban gyönyörködtünk, fantasztikus felvételeket készítettünk a hajóról, figyeltük a vízi életet.

Vacsora előtt lehetett várost nézni, vásárolni, biliárdozni, pinpongozni, sétálni.

Idegenvezetőnk bemutatta a régi városrészt, ahol régen a monarchia idején virágzott a fürdő. Rossz volt látni a pusztulásra ítélt meseszép épületeket!

A folyóban gőzölgött a meleg gyógyvíz, ilyet sem lehet mindennap látni.

Külön élmény volt a gyógyvíz kénes orrfacsaró szaga.

Vasárnapra volt tervezve Hétforrás és Temesvár, majd hazaút a csodás szépségű Duna partján.

A programváltozás miatt Temesvár kimaradt és a Dunából is kevesebbet láttunk a tervezettnél, de Déva várából a panoráma felejthetetlenül szép továbbá a siklóval való feljutás és lesiklás sem kevésbé érdekes.

Hosszú az utazás, az utak minősége is hagy kívánnivalót, sokat ültünk a buszon, de megérte!!!

<< Vissza