Hírek

Európai Sporthét HajdúBihar megyében

Európai Sporthét HajdúBihar megyében 2019-10-11 10:48:00

Miről is van szó?

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amellyel az egész kontinensen népszerűsíteni kívánja a sportot és a testmozgást. Az egész Európára kiterjedő kampány arra ösztönzi az európaiakat, hogy egy héten keresztül minél többet mozogjanak és ennek hatására az év további részében is aktívak maradjanak. 

Mikor?

Az Európai Sporthét idén 2019. szeptember 23. és 30. között kerül megrendezésre. A sport európai hetét nem csupán egy egyszeri eseménynek tervezték: 2015-től minden év szeptemberében megrendezésre kerül.

Ki?

Az Európai Sporthét az Európai Bizottság kezdeményezése, amely az elmúlt években az EU legnagyobb szabadidősport projektjévé nőtte ki magát.

A Sporthét megvalósítását minden országban a helyi nemzeti koordinátorok végzik, akik számos partnerrel dolgoznak közösen, hogy minél izgalmasabb legyen az egy hetes program kínálata.

Egy nagykövetekből álló csapat is segíti a testmozgás és az Európai Sporthét népszerűsítését. A hazai koordinációt és népszerűsítést a Magyar Szabadidősport Szövetség (MASPORT) végzi.

Milyen módon?

Az Európai Sporthét kiemelt fókusztémák– az oktatási környezet, a munkahelyek, a szabadban végzett mozgás, valamint a sportklubok és fitneszközpontok – köré épül. Több ezer esemény zajlik szerte Európában ezen témákhoz kapcsoldóva. 

Az eseménysorozathoz szinte bármilyen éreklődő szervezet vagy közösség csatlakozhat, ha vállalja, hogy nyitott, lehetőleg non-profit jellegű eseményt szervez a Sporthét keretein belül, és eseményét regisztrálja a honlapunkon. 

A Sporthét „#BeActive” mottója egész évben közvetíti az egészséges, aktív életmód üzenetét a kampányhoz csatlakozó eseményeken.

Miért?

Az aktív életmód jelentősen hozzájárul az európai polgárok jólétéhez, azonban a testmozgás gyakoriságának és intenzitásának szintje jelenleg nem növekszik, sőt, egyes országokban negatív tendenciát mutat. Az Európai Sporthét és az egész évre kiterjesztett #BeActive kampány ezen szeretne változtatni.

A felhíváshoz és programhoz Hajdú-Bihar Megyéből több szervezet csatlakozott.

Októberben rendezik a Világ Gyalogló (hó)Nap programsorozatát, amellyel a sportolást, az egészséges életmódot kívánják népszerűsíteni. Józsán 5 alkalommal szerveznek gyalogtúrákat a sportolni vágyó érdeklődőknek ebben a hónapban.

gyal_01_resize_700

Évente több, mint tízezer embert mozgat meg Magyarországon a TAFISA  szabadidősport világszervezet felhívására szervezett gyalogló hónap programsorozata. Az ország számos pontján szervezett gyalogló rendezvények koordinációs feladatait a Magyar Szabadidősport Szövetség végzi. A településünkön működő Józsai Nordic Walking Klub a fennállása óta minden évben csatlakozik a felhíváshoz, hogy ezzel is népszerűsítse a gyaloglást és az egészséges életmódot. A klub vezetője, Herbákné Ilyés Ilona elmondta, hogy idén öt helyszínre szerveznek gyalogtúrákat. Józsa természeti adottságai kedveznek a gyalogló sportnak, a könnyen járható terep minden korosztály számára megfelelő a túrázásra. A természeti környezet mindig tartogat valami érdekes látnivalót is a sportélmény mellé, és befogadó, vidám kis közösségre lel, aki csatlakozik hozzájuk a szervezett gyalogtúrák valamelyikén.

gyal_02_resize_700

A Nordic Walking Klub tagjai rendszeresen gyalogolnak a környék túraútjain, és elkötelezett hívei a gyaloglóbotos sportnak. A gyalogló hónapot megelőzően szeptemberben az Európai Sporthét programjaiba kapcsolódtak be. A szeptember 23-30. között megrendezett sporthéten két alkalommal szerveztek gyaloglóbotos túrát – ráhangolódva ezzel a Világ Gyalogló Hónap kihívásaira. Kedvcsinálónak néhány fotót is küldtek a sporthét gyaloglóbotos kirándulásairól. Akinek kedve van hozzájuk csatlakozni a gyalogló hónapon, az alábbi időpontokban teheti meg:

gyal_03_resize_580

6-án vasárnap 10:00 órától:

Közösségi Ház – Kis Erdő Csárda – Zelemér –Erdőhát utca - Közösségi Ház

8-án kedd 14:00 órától:

Közösségi Ház – Nagyerdő vadetető – Közösségi Ház

15-én kedd 14:00 órától:

Közösségi Ház – Zelemér templom rom – Bodaszőlő –Közösségi Ház

22-én kedd 14:00 órától:

Közösségi Ház – Kaktusz völgy – Harstein kert –

Vadátkelő – Vadetető – Erdőhát utca – Közösségi Ház

29-én kedd 14:00 órától:

Közösségi Ház -Harstein kert – Pallag – Közösségi Ház

Gyülekező az indulás előtt 15 perccel a Józsai Közösségi Háznál, az időjárásnak megfelelő öltözetben. Mindenkit szeretettel várnak, családdal, barátokkal, gyerekekkel, kutyával, egy egészséges, minden izmot átmozgató gyaloglásra a csodaszép őszi természetbe.

<< Vissza