Hírek

Nagy sikerrel valósult meg a TestŐRmester Projekt Életmódtábor.

Nagy sikerrel valósult meg a TestŐRmester Projekt Életmódtábor. 2014-05-26 15:44:00

A TestŐRmester Projekt keretében 46 fő részvételével ötnapos Életmódtábor került megrendezésre Bogácson.

Miért éppen a Bükk alja egyik legszebb települését Bogácsot választottuk?

A Debreceni Rendőr Sportegyesület futói és Nordic Walking túrázói immár három éve minden év februárjában Bogácson, „Latyakfutáson” vesznek részt Bajzát László meghívására. Itt ismertük meg a települést és az itt élő embereket.

Bogácsnak különleges mikroklímája van, mely elősegíti a testi-lelki megújulást és feltöltődést. Szép kirándulóhelyei, gyógyvize, kiváló borai és az itt élők vendég szeretete nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ezt a Debrecentől 120 km-re lévő települést válasszuk.

2014. május 21-25-ig a Bogácsi Thermálfürdő Jurtáiban 48 fő rendőrségi dolgozó, családtagjaik és Sportegyesületünk tagjai térítésmentes táborban vehettek részt.

A tábor programjai a mindennapi rendszeres testmozgás jegyében lettek összeállítva.

2014. május 21-én délben autóbusszal érkeztünk. A szállás elfoglalása után szabadprogram keretében, fürdőzés, asztalitenisz és Bogács környékének felfedezésére került sor.

Vacsorára már megérkeztek azok a táborlakók is, akik családjukkal autóval érkeztek. Aszalós Imre projektmenedzser megnyitotta a tábort, ismertette a programokat, melynek mindennapos része volt a futás, a reggeli torna, túrázás, gyógyvizes fürdőzés, szaunázás, életmód és táplálkozási előadások és az önfeledt feltöltődés.

A programok úgy lettek összeállítva - tekintettel a kisebb gyerekekre -, hogy mindenki saját képessége és erőnléte alapján választhatott rövidebb és hosszabb túrák és sport programok között.

A tábor második napján, csütörtökön öt atlétánk egyórás hegyi futással köszöntötte a napfelkeltét. Az átmozgató frissítő tornát és a reggelit követően autogén tréning, majd 12 km-es gyalogtúra következett a Bogács - Cserépváralja - Kaptárkövek útvonalon. Megtekintettük a tájjellegű házakat, a rendezett kis falusi portákat és a föld szintjéből kiemelkedő kúpos tufaképződményeket.

Délután a Thermálfürdőben lazíthattunk. A vacsorát követően vetítéssel egybekötött előadáson vettünk részt, melynek témája a TestŐRmester projekt és a pénteki program ismertetése volt. Ezt követően ismerkedési est keretében megismerkedtünk a Bükk aljai borvidék nedűivel a Cserép úti pincesoron.

A tábor harmadik napján, pénteken a hajnali futást ismét reggeli torna, majd reggeli követte a Jurta Park étteremben. Az autogén tréning után, a Nordic Walking kezdő és haladó tanfolyam gyakorlásaként 13 fő részvételével 6 km-es túrát tettünk. A közeli Horgásztót megtekintve elmentünk a Kőfejtőig, majd ugyanezen az útvonalon visszaérkeztünk.

Ebéd utánra két vendég előadót vártunk Bajzát Lászlót és Molnárné Erzsikét.

Először Bajzát László a „Mezőkövesdi vasember” élménybeszámolóját hallgattuk meg rendkívüli sportteljesítményeiről, jótékonysági rendezvények szervezéséről, missziós munkájáról. Molnárné Erzsike az „Egészséges Életmódról” tartott előadást. Hallhattunk az emberi szervezetről, az ember komplex egységéről, a szemléletváltozásról és szólt szervezetünk egyensúlyának fenntartásáról. Este megtekintettük Bajzát Lászlótól kapott zenés kisfilmet és a tábor ideje alatt készült képeket. Ezt követően megnéztük Bogács éjszakai fényeit a Kilátóból.

A tábor negyedik napján, szombaton futás, reggeli torna, majd a reggelit követően a táborlakók több programból is választhattak.

1. Bogács nevezetességeinek felfedezése, a Hagyományőrző Ház, a Tájház, Kilátó, Szent Márton Műemléktemplom, Lepkemúzeum, Színészliget.

2. Fesztivál a Bika-réten: gasztronómia, tájjellegű ételek kóstolása, programok a néptánc, népzene iránt érdeklődőknek.

3.18 km-es hosszú túra délutáni visszaérkezéssel. A túra útvonala: Cserépfalu - Hór-völgy - Ódor vár - Kőfejtő - Suba-lyuk. A túra a Cserépfalui Látogatóközponttól indult Aszalós Imre vezetésével. Gyönyörű helyeken jártunk és gyönyörködhettünk a Bükkalja erdővel borított hegyvonulataiban, völgyeiben, itt-ott előbukkanó patakjaiban. A túránk kalandosra sikeredett, mert a múlt heti vihar ezen a vidéken is nyomot hagyott maga után. A turistaútra döntötte a fákat, nagy pusztítást végzett. Ennek ellenére leküzdtük az akadályokat és csodálatos látványban volt részünk. Jólesett ezután a fürdőzés. A napot a Cserép úton tánccal zártuk.

Az utolsó napon, vasárnap szintén futással kezdtük a napot, majd kosárlabda, kondicionáló torna és autogén tréning következett. 10 óráig kellett elhagyni a szobáinkat.

Délelőttöt a legtöbben fürdőzéssel töltötték.

Mi néhányan a Hagyományőrző Ház Babakiállítását tekintettük meg. Irénke néni és testvére babakészítők munkáiban gyönyörködhettünk, melyek bemutatták a népi élet jelentősebb momentumait. Ebéd után Aszalós Imre a tábor zárásaként elköszönt a résztvevőktől.

A tábor szervezésében, a programok összeállításában és lebonyolításában Pribéli Ildikó és Komódi Erzsébet működött közre.

Felejthetetlen öt napot töltöttünk Bogácson. Köszönjük az aktív részvételt!

Debrecen, 2014. május 27.

 

Komódi Erzsébet

Életmódtábor koordinátora

Képek a Galériában.

<< Vissza