Rendőrsport történet

Társadalmi, civil sportszervezetek helye, szerepe a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság életében:

1.      Debreceni Rendőrségi Sportegyesület /DRSE/ 1945. május,

2.      Debreceni Dózsa Sportegyesület 1950. augusztus,
1956. októberétől -1957. áprilisig szünetel,
 

3.      Debreceni Rendőr Sportegyesület /DRSE/1994. szeptember 14.

Rövid történeti áttekintés.

1.      A Debreceni Rendőrségi Sportegyesület a háborút követően alakult meg.

Jelenlegi ismereteink szerint az állomány az Egyesületen belül nagyon aktív életet folytatott. A sporton túl kulturális tevékenységet is végeztek. Volt énekkaruk, színjátszó körük. 1947-ben Országos Rendőrbált szerveztek az Arany Bikában. A bál fővédnöke a belügyminiszter volt, a védnökök pedig a megyei előjáróságok voltak. (Jelenleg folynak a levéltári kutatások. Reméljük, hogy pár hónap múlva össze tudunk állítani egy részletes anyagot.)
 

2.      Debreceni Dózsa Sportegyesület.

Központi akaratra jött létre. Elrendelték, hogy minden megyei Rendőr-főkapitányságon létre kell hozni a Dózsa Sportegyesületeket. Ezeknek az Egyesületeknek a legfőbb célja a minőségi magyar sport kiszolgálása volt.

Ebben az időkben hozták létre a Honvéd, Spartakus és egyéb különböző bázisszerveken alapuló sportegyesületek rendszerét, a labdarúgás, kézilabda, lövészet és tömegsport szakosztályokkal. Ezekben az Egyesületekben nagyon jól szervezett élet működött. Pályájuk az Újházi Ede utcai rendőrséggel szembeni telken volt. A régi helyet kinőtték, ezért megszerezték a Mikes Kelemen utcai piac területét és a Katolikus Iskola épülettét. (Az épületet nem az egyháztól szerezték, mert az akkor már rendőrőrs volt.) Azt 1946-ban a rendőrség elcserélte egy másik iskolára. Megteremették a bázist, ahol a sportélet folyt. Kialakították a kézilabda pályát, felépítették a lelátót. (Mindezt elsősorban társadalmi munkával.) Létrehozták a nyomdát, ahol termelő tevékenységet folytattak, így biztosítva az Egyesület pénzügyi hátterét. Később 1977-ben felépítették a csarnokot és a Határ úton egy nagyon korszerű lőteret. A labdarugó- és a tömegsport szakosztály megszűnt, helyette a cselgáncs és az úszás került be. Később (mivel a kiemelt egyesületi státuszhoz öt szakosztály kellet) belépet a postagalamb szakosztály.

Az Egyesületek tagjai nagyon szép sporteredményeket értek el. Kiemelkedő eredményük az 1975-ben kézilabdában elnyert Magyar Bajnoki cím volt. Az Egyesület sikeresen működött együtt a Főkapitányság Testnevelési és Sportbizottságával, ezzel elősegítve a rendőrsport sikereit.

1991-től (a központi támogatások megszűnése miatt) az Egyesület egyre nehezebb helyzetbe került, míg végül 1998-ban megszűnt.

A Debreceni Dózsa Sportegyesületben a sporteredményeken túl az nagyon komoly nevelő tevékenység folyt. Az Egyesület vezetése megkövetelte a sportolóktól a tanulást. Ennek hatására tagjai közül sok rendőri vezető és (egyéb más területen) sikeres ember került ki. Például: Dr.Lukács János, Dr.Rácsay Lajos, Hamza József és Hamza János, Dr.Süvöltős Mihály, Dr.Skapinyecz József, és még sokan mások.

 

Testnevelés és Sportbizottság (1975-1991.)

Ez egy kötelezően létrehozott önkéntes szervezet volt. Minden belügyi szervnél létre kellett hozni. Elnöke a mindenkori főkapitány-helyettes, titkára a mindenkori sporttiszt. Tagjait a társadalmi szervezetek tagjai (KISZ, párt, szakszervezet) adták. Működése a sporttiszt aktivitásán és az elnök hozzáállásán múlt. Sokáig volt a TSB Elnöke Dr. Torday Huba rendőr ezredes akinek a támogatására mindig lehetett számítani. Rendkívül sikeres időszak volt ez. Télen, nyáron tudtuk biztosítani az úszás lehetőségét. A korcsolyapályát használhattuk. Volt olyan tél, hogy 12 szer voltúnk téli túrán a hegyek között. Nyáron kéthetente vittük a csoportokat kirándulni. A belügyi sportban egyre sikeresebbek lettünk. Ebben az időben több országos bajnoki címet nyertünk egyéni és csapatsportban. Az összetett bajnokságban feljöttünk a legjobb 6 közé ahonnan 2006-ig soha nem kerültünk hátrébb. A sporton kívül még nagyon sok rendezvényt szerveztünk, amivel jó közösség alakult ki.

A Testnevelés és Sportbizottságok létrehozását, elrendelő jogszabályt 1991-ben hatálytalanították, ezzel jogilag megszűnt a működésük és ezzel lezárult egy korszak.

A lendület még vitte a sportot, de meg kellett találni a hatékony megoldást a további működésre.

 

DRSE  története

Már 1989-ben (a II. törvény megjelenésekkor) javasoltuk az Egyesületek létrehozásának lehetőségét. Előkészítettünk kezdetleges alapszabályokat, de akkor abban az időben különböző objektív és szubjektív okok miatt azt nem lehetet megvalósítani.

1991-ben egy központi intézkedés kimondta a Dózsa Sportegyesület támogatásának megszüntetését. Előkészítettük a Debreceni Dózsa „átalakítását” de már akkor az Egyesület gazdaságilag olyan „lerobbant” állapotban volt, hogy azt átvenni, oda becsatlakozni nem volt értelme - mint ez később be is igazolódott.

Ezek hatására előkészítettük egy új Rendőr Sportegyesület létrehozását - ami 1994. szeptember 18-án meg is történt.

- Fölmerülhet a kérdés, hogy mi történhetett 3 évig, miért nem alakult meg az Egyesület?

Nagyon egyszerű oka volt. 1991-ben egy nagy összegű pénzt sikerült szerezni a létesítmény felújításához és az átadásig (taktikai okok miatt) nem volt szabad megalakítani.